“Nu degeaba se spune: „Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă”. Baza unei alimentaţii zilnice se formează începând cu primele ore ale zilei.” Este obiceiul pe care Carmen Barcan l-a deprins de ani întregi şi pe care îl insuflă tuturor celor care apelează la terapiile ei pentru o viaţă sănătoasă, în care kilogramele sufocante, sedentarismul şi alimentele procesate nu îşi au locul!
Tocmai pentru că nu toţi alocăm micului dejun locul cuvenit, terapeutul anului 2021 vrea să tragă un semnal de alarmă. Cât de importantă este, de fapt, prima masă a zilei, pe termen scurt, dar şi lung, aflaţi în rândurile următoare, de la Carmen Barcan.
MIC DEJUN SĂNĂTOS, PENTRU UN FIZIC FRUMOS ŞI NU NUMAI!
Cine nu a auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei? Probabil cu toţii, iar mesajul din spatele zicalei este simplu: micul dejun oferă organismului energie şi ne ajută să împlinim activităţile de peste zi, la fel cum combustibilul ajută maşina să pornească de pe loc. Din păcate, prea puţini dintre noi punem şi în aplicare ceea ce ştim deja.
Din lipsă de timp sau, pur şi simplu, pentru că simţim că ne putem lipsi de el, sărim peste micul dejun. O greşeală uriaşă, care ne poate costa sănătatea, spune Carmen Barcan.
Ştiaţi că micul dejun constituie 30, 40% din hrana unei zilei? Tocmai de aceea este recomandat să uitaţi de cafeaua servită pe stomacul gol dimineaţa, în fugă. Alăturaţi o hrană sănătoasă, la o oră după ce v-aţi trezit, pentru un start zilnic ca la carte.
Sunt şi multe alte motive pentru care ar trebui să vă gândiţi de două ori data viitoare când decideţi să nu serviţi micul dejun! Cei care au obiceiul să nu consume nimic dimineaţa, au cu 50% mai multe şanse să aibă probleme grave cu greutatea, iar explicaţia este simplă: dacă nu mâncaţi dimineaţa, vă veţi simţi flămânzi mai târziu, drept care veţi ajunge să mâncaţi mai mult ulterior, pentru a recupera ce aţi pierdut în prima parte a zilei.
Pe lângă îmbunătăţirea siluetei, micul dejun ajută şi starea de spirit! În plus, pentru că asigură vitaminele şi nutrienţii necesari corpului, tot el ne va face mai rezistenţi în faţa situaţiilor stresante. „Studiile recente au stabilit o legătură între masa de dimineaţă şi scăderea riscului de apariţie a bolilor cronice, îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea considerabilă a duratei vieţii.” – Carmen Barcan, terapeut
Şi asta pentru că reduce riscul de diabet, de apariţie a cancerului, a durerilor de cap, iar lista poate continua. Ca să le ţineţi pe toate la distanţă însă, este nevoie să cunoaşteţi un aspect esenţial:
Pentru beneficiile cu care vine la pachet, micul dejun este numit, pe drept, de Carmen Barcan… Marele Dejun!
CE AR TREBUI SĂ CONŢINĂ UN MIC DEJUN HRĂNITOR
Inventivitatea ar trebui să fie cuvântul de ordine atunci când vine vorba despre pregătirea hranei pentru micul dejun. Există extrem de multe variante care să ne fie pe plac, este nevoie doar de un strop de imaginaţie şi de câteva cunoştinţe: spre ce alimente ne putem îndrepta şi ce alimente să evităm, în aşa fel încât să nu transformăm micul dejun într-o bombă calorică.
Ideal, arată şi studiile, ar fi ca prima masă a zilei să conţină 30% proteine, 40% carbohidraţi şi 30% lipide: „Eu merg pe ideea diversificării: cerealele integrale, fructele şi legumele proaspete, ouăle, lactatele, carnea, nucile şi seminţele sunt recomandările făcute. Asocierile dintre aceste alimente sunt permise dimineaţa. Avem nevoie de ceva mai multe fibre decât în mod obişnuit pentru ca energia să fie inepuizabilă şi eficientă până la amiază.”–Carmen Barcan, terapeut
Varietatea este aşadar cheia unui mic dejun sănătos, acesta este şi motivul pentru care Carmen Barcan recomandă să evitaţi consumul unui singur aliment la prima masă a zilei şi asta pentru că obiceiul dă naştere unor diete dezechilibrate.
MARILE GREŞELI DIN… MICUL DEJUN
Ca să fiţi siguri că faceţi alegerile cele mai bune, trebuie să ştiţi şi ce NU este indicat să consumaţi. Mâncărurile nesănătoase nu ne sabotează doar orice regim, ci pot să ne aducă un aport de zaharuri prea mare, în raport cu cât ar avea, de fapt, nevoie organismul sau, din contră, să ajungem la lipsuri mari din cauza alimentelor nepotrivite.
Dacă vă începeţi dimineaţa cu un bol plin cu cereale bogate în carbohidraţi şi zahăr doar ca să bifaţi că aţi consumat micul dejun, să ştiţi că procedaţi greşit, spune Carmen Barcan! Acest obicei vă poate da peste cap nivelul de glucoză. Nici clătitele ori vafele bogate în siropuri şi creme, pe care, deseori, le vedem în filmele americane, nu sunt varianta cea mai bună, dacă nu le preparaţi acasă, în aşa fel încât să ştiţi clar ce conţin.
Un suc de portocale sau un smoothie de pe rafturile magazinelor vă fac poftă? Lasaţi-le unde sunt! Extrem de bogate în fructoză, nu vor face decât să vă grăbească îngrăşarea şi să vă intoxice organismul. Mezeluri pentru sendvişuri hrănitoare? Nici vorbă! Deşi peste jumătate dintre români sunt fani ai acestor alimente, arată studiile, ele nu sunt deloc cea mai bună alegere: nici dimineaţa, nici în alt moment al zilei. Cu un conţinut mare de aditivi şi coloranţi alimentari, mezelurile sunt un pericol pentru sănătate, întrucât, printre altele, împiedică asimilarea calciului, duc la obezitate, dar şi la hiperactivitate, în cazul copiilor.
Adeptă de ani întregi a alimentaţiei sănătoase şi a vieţii trăite cu chibzuinţă, terapeutul Carmen Barcan, creatoare de programe de slăbit şi întreţinere corporală, a devenit un aliat în rândul celor care caută transformarea completă – interioară şi exterioară.
În iulie 2021, Carmen Barcan a fost distinsă cu al doilea trofeu internațional din carieră, pentru „Cel mai bun program de slăbit și cel mai bun concept de beauty”, la cea de-a doua gală mondială I Success Awards, care a avut loc la Cannes!
Pe Carmen Barcan o găsiţi pe reţelele de socializare!
Facebook: @Carmen Barcan
Instagram: @Carmen_Barcan.ro